Köksarkitekten berättar

Att få hjälp med att planera och utforma sitt kök, är alltid uppskattat bland våra kunder. Men vad hjälper en köksarkitekt egentligen till med? Och vilka är deras bästa råd? Vad måste du göra själv? Träffa köksarkitekt Linda Ek, och få inblick i hur en köksarkitekt jobbar.

Köksarkitekt: Linda Ek
Butik: Tibrokök Järla Sjö, Nacka
Favoritstil: Bistro 

 

Om man bestämt sig för att satsa på ett nytt kök, hur börjar man?

Det är alltid bra om man inom familjen börjar med att prata ihop sig. Vilka detaljer kan man inte vara utan och vad kan man tänka sig att välja bort. Nästan alla är tvungna att kompromissa lite, så var beredd på det. Inspireras gärna av vår Kök-Skapar-Guide för att få igång skapartankarna. 

 

Hur jobbar en köksarkitekt?

Mitt jobb är att leda kunden i rätt riktning i planeringen. Jag ska guida bland olika lösningar och ge tips som ger ett funktionellt kök. Allt inom ramen för budgeten. De flesta kunder har en tanke kring vad det max får kosta, men en del kan vara lite hemliga. Det gör det svårare för oss att pricka rätt. Budgeten är såklart avgörande för hur vi ska väga stil, detaljer och funktion mot varandra. För att hitta rätt, måste jag också göra en analys av vad kunden vill ha för stil och att det passar med husets anda eller övriga inredningsdetaljer. 

 

Hur går det till när man köper kök?

RESEARCH – Det första man bör göra är att mäta upp rummet där köket ska byggas. Är det krångliga förutsättningar åker jag hem till kunden och hjälper till. Kolla vilka väggar som går att riva eller flytta, om det finns fasta balkar och om vatten och ventilation kan flyttas.

WORKSHOP – Därefter träffas vi i butiken för att tillsammans börja formge ditt kök. Vi tittar på stilar, luckor, färger, golv, bänkskivor och kakel, som tillsammans ska skapa en snygg helhet. Vi går helt enkelt igenom allt som ska finnas med i offerten, så att du har något att ta ställning till.

RITNING – Vi bokar tid för ett nytt möte, där jag presenterar en färdig ritning och eventuellt också en alternativ lösning, för att få två olika prisförslag. Du får då se hela köket i alla vinklar och eventuella justeringar fixar vi direkt.

BESTÄLLNING – Känns allt bra och du vill beställa ditt nya kök, skriver vi avtal och gör upp en betalnings- och leveransplan.

MONTERING – Vill du ha hjälp med montering av ditt nya kök, åker en av våra partners hem till dig för att mäta och kolla förutsättningar.

LEVERANS – Efter några veckor levereras köket och utsedd snickare börjar monteringen. Självklart finns jag tillgänglig under monteringen om det behövs, annars gör jag ett hembesök när allt är på plats för att kontrollera så att allt är korrekt. 

 

Vad tycker kunderna är det bästa med att få hjälp av en köksarkitekt?

Många gillar att vi fungerar som ett bollplank och vägleder när de har knepiga beslut att ta. Sen tar vi ju också ansvar för att köket måttanpassas så som de vill ha det. 

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Kreativiteten och att det alltid är en ny utmaning för varje ny kund. 

 

Varför bör man välja ett kvalitetskök framför ett budgetalternativ?

Dagens slit och slängsamhälle kommer förhoppningsvis att förändras i detta århundrade. Vi måste börja värna om miljön och minska produktionstakten. Tänk alla växthusgaser vi släpper ut om alla köper tio kök under sin livstid istället för fyra. Kan man investera i ett kök som håller längre, så har man gjort ett bra miljöval och säkerligen ökat värdet på sitt boende i större utsträckning, än om man väljer ett billigare massproducerat märke. 

 

Vilka kökstrender ser du just nu?

Överlag så kommer det komma mer inslag av trä, även om det just nu är mycket målat trä och MDF i ljusa neutrala färger. Ett kök i klassisk stil med beslag och blandare i mässingsfärg är annars en liten trend just nu. Är man ute efter en modern stil och luftigt uttryck, ska man välja öppna hyllplan och underskåp mycket lådor i. 

 

Vilka är de vanligaste misstagen kunden gör?

För mycket överskåp/förvaring. Rensa ut skåpen istället. Jag förespråkar att man bygger ett luftigt kök och att man vågar skala av lite. 

 

Vilket är ditt hetaste kökstips?

Tänk varaktighet framför utbytbart. När du bygger om ditt kök, följ husets tidsanda och investera er tid och pengar på köket, det är husets hjärta och man spenderar mycket av sin tid i köket. Samla bildmaterial inför er köksplanering, det hjälper er att reda ut vilken stil ni vill ha på ert framtida kök. Välj mycket lådor, eftersom det gör det enklare att hitta det man behöver, än om man har en djup hylla. Försök även att planera in sortering för återvinning, plast, glas osv.

 

 

Är du redo för ett möte med en av våra köksarkiteter?
Kontakta en återförsäljare nära dig »